Livsstil

Världens största abborre

De flesta drömmer om att få upp en stor fisk, oavsett om det är abborre eller en annan art som fiskas. När det gäller rekord abborre, så har det genom åren gjorts tappra försök att slå rekordet som redan finns.  Världsrekordet som finns är en abborre på 3 225 gram och fiskades av Willem Stolk, från Holland. I Sverige är det Gary Wickins som har svenskt sportfiskerekord. Han fiskade upp en abborre på 3 150 gram, 1985.

Det finns en som ska ha fiskat upp världens största abborre, på 4 650 gram, men dessvärre är det inte ett officiellt rekord. Denna abborre fiskades upp i Polen. Fisken i sig uppskattades att vara runt 40 år gamma. Den fick återvända tillbaka till vattnet efter den fiskats upp. 

 

 

Sveriges största abborre

Den största abborren som fiskats i Sverige, det var 2017. Det av Emanuel, som egentligen fiskade efter gädda. Han fick upp en abborre som var 61,5 cm lång, alltså 5,5 cm längre än det förra rekordet. Dessvärre var inte heller detta ett officiellt rekord. 

Den som innehar det officiella Sverige-rekordet enligt sportfiske- och fiskevård-förbundet är Gary Wickins, som fiskade upp en abborre på 3 150 gram och 51 cm lång, i Lysekil. 

Tre tips om hur man fångar en stor abborre

Kanske det är så att du gillar att fiska men inte lyckas med att få de där stora abborrarna som du önskar? Det finns lite tips du då kan ta till dig. Det är ett måste att du har ett gott tålamod samt att du fiskar regelbundet. 

Det första tipset är att du ska fiska då det är ett stigande lufttryck. Så se till att ha koll på väderprognoserna. Det gör att du kan anpassa ditt fiske efter detta. Det är så att en abborre, de har en sluten simblåsa. Det gör att det är sannolikare att få napp på en stor abborre då det är ett lufttryck som är uppåtgående.

Är det så att du ägnar dig åt pimpelfiske, för att få tag på abborre, då är tipset det att inte stanna kvar vid ett och samma hål hela tiden. Du bör se till att byta hål och det ofta. Det är lättare då att lyckas pricka rätt. Det eftersom att abborren, den går i stim. Den rör sig alltså i klungor nere i vattnet, tillsammans med andra abborrar. Så se till att byta hål, lite då och då. Det ökar dina chanser en hel del.

För att lyckas få flera abborrar som nappar, så är det bra att fortsätta där du fick den första. För som vi precis sa, så går abborren i stim. Så där du lyckades få en, där finns det ju flera. Men det gäller att du är snabb på att kasta i, igen, så att de inte simmar vidare.

Kanske det är du som tar nästa rekord aborre? Men tänk på att för att det ska godkännas som svenskt rekord skall fisken styrkas enligt Sportfiskarnas regelverk och rekordet även godkännas av Sportfiskarna.

Comments Off on Världens största abborre