Livsstil

Vem innehar rekordet med Rubiks kub?

Rubiks kub är något de flesta av oss har roat oss med. Det är ett form av mekaniskt pussel, som är tredimensionellt. Den som skapade och patenterade den, det var den ungerske arkitekten och professorn Ernő Rubik under 1970-talet. Sedan dess har det gjorts många försök på att vara den som löser kuben allra snabbast för att sätta ett rubiks kub rekord. Ofta är det då inom så kallad speed cubing som dessa rekordförsök är i. 

Det allra första världsrekordet togs av 16-årig vietnamesisk-amerikansk student som lyckades lösa sin kub på för 22,95 sekunder. Detta skedde på World Rubiks Cube Championship 1982, som även var det allra första Speedcube Championshipet.

Den som innehar världsrekordet idag det är Feliks Zemdegs från Australien. Han kan lösa den på 4,22 sekunder och då med en kub 3x3x3. Han innehar även andra rekord med andra storlekar på kuberna. Denna världsmästare köpte sin allra första kub då han var 12 år gammal. Han lärde sig lösa dem via videos på YouTube. Han har som sagt flera världsrekord med olika sorter och modeller av kuber. Bland annat har han ett rekord med att lösa en treradig kub med en hand på 6,88 sekunder. Det gjordes under ”Canberra Autumn” 2015. Utöver det så har han även klarat av att en en femradig kub på 37,93 sekunder under ”Canberra Autumn” 2018.

 

 

Robot löser Rubiks kub snabbare än någonsin

En som skulle kunna ha rekordet, på att vara snabbast, det är en robot. Denna robot byggdes av två studenter vid MIT vid namn Ben Katz och Jared di Carlo. Denna robot, den kan klara av lösa en kub på bara 0,38 sekunder. Den kub som användes vid försöket var en YJ Yulong, en helt ordinär speedkub från 2014.

Lär dig lösa Rubiks kub

Om det är så att du själv skulle vilja sätta ett Rubiks kub rekord, så kan det vara bra att börja öva! Idag har du en hel del olika varianter och storlekar av kuber att välja på. En vanlig modell, är den som Ernő Rubik skapade, den med 3x3x3 block och 54 rutor. Allra enklast att lösa, det är den som är på 2×2. Men det finns kuber som är upp till 33×33.

Det kan vara bra att börja med mindre kuber, för att få grepp om hur den fungerar samt sedan även kolla in videos på nätet. Det finns även smarta guider att följa på nätet. För det är ju så, att för att lösa den, så måste det göras ett visst antal vridningar, i rätt ordning. Det är sällan det går att vrida på den planlöst och lösa den, om du inte har tur vill säga. 

En annan variant av kub du kan testa, som även är den som de allra flesta använder då de tävlar eller försöker sätta rekord, det är så kallade speed cubes. Dessa är mycket lättare och snabbare att vrida på än de vanliga modellerna. Och det är ju ofta snabbheten som avgör om det går sätta ett rekord.

Comments Off on Vem innehar rekordet med Rubiks kub?