Nyheter

Hur gammal kan en sköldpadda bli?

En sköldpadda kan bli mellan 30 år och upp till hela 200 år, ibland med. Hur gammal en sköldpadda kan bli, det beror på vad för typ av sköldpadda de är. Det finns sköldpadda ålder rekord, flera gånger om. Året 2006 så dog den dåvarande äldsta landsköldpaddan, vid en ålder av 255 år. Dagens äldsta sköldpadda är cirka 190 år gammal.

Stora sköldpaddor lever oftast längre än mindre. Havssköldpaddor och sötvattenssköldpaddor, de brukar komma upp till en ålder av 60 år. 

 

 

Varför lever sköldpaddor så länge?

Det finns ingen direkt vetenskap över varför sköldpaddor kan bli så gamla som de blir, utan mest olika teorier. En nyckel till att de har ett långt liv, det kan bero på att de har en typ av termoreglering, kallad ektotermi. Det innebär att de reglerar temperaturen på sin kroppsmassa genom omgivningen och inte med processer i den egna kroppen. Människan och andra däggdjur, använder endotermi, som gör att värme kommer av att bränna fett, och kyler ner oss genom att vi svettas. 

Man tror att sköldpaddans sätt att reglera värme och kyla som den gör, även gör att kroppen slipper göra någon form av nedbrytning och ämnesomsättning. En hög ämnesomsättning har visat sig minska livslängden hos djur. 

Skalet påverkar sköldpaddans ålder

En sak som även påverkar att en sköldpadda kan bli gammal, det är deras skal. Det är ju ett effektivt sätt för dem att kunna gömma sig för faror. Skalet i sig har även det en optimal uppbyggnad, som fungerar i flera hundra år. Sköldpaddan kan därmed även slippa att känna stress, då den är trygg i skalet. Stressade djur kan annars få ett kortare liv. 

Dock kan nyfödda sköldpaddor vara mycket utsatta och av alla de som föds, så är det inte alla som klarar sig.  Av de flera hundra ägg en sköldpadda lägger, så kommer många av dem att bli föda för rovdjur, direkt då de föds. 

Världens äldsta sköldpadda

I januari 2022 registrerades världens äldsta sköldpadda i Guinness rekordbok. Det var en landsköldpadda vid namn Jonathan. Man vet dock inte exakt hur gammal han är, men man har tagit hjälp av gamla fotografier för att ge ett nära svar.  Man tror att han är runt 190 år gammal och att han kan ha fötts 1832 i Seychellerna.

Cirka 50 år efter att han föddes så ska han ha skickats till Sankta Helena, en ö i södra Atlanten som tillhör Storbritannien. Han gavs bort till Sir William Grey Wilson, som senare blev guvernör. 

Matt Joshua som är ansvarig över turismen på Sankta Helena tror att Jonathan kan vara äldre än så, kanske till och med 200 år gammal. Det eftersom att informationen om hans ankomst till än inte är exakt samt att det finns ju inget födelsebevis.

Jonathans intressen är i stort detsamma som det alltid varit, trots hans höga ålder. Det som gäller är att sova, äta och para sig. Han går runt på Sankta Helena och betar tillsammans med tre andra sköldpaddor som heter David, Emma och Fred.

Comments Off on Hur gammal kan en sköldpadda bli?